10 tips voor een goed en succesvol sollicitatiegesprek

Kennis
10 tips voor een goed en succesvol sollicitatiegesprek

Je hebt het goede nieuws ontvangen dat je op sollicitatiegesprek mag komen! De kans om te laten zien waarom jij de juiste kandidaat bent. Het is tijd om je voor te bereiden op dit belangrijke gesprek. Maar hoe pak je dit het beste aan? En hoe voorkom je onverwachte vragen? Verderop lees je 10 tips voor een goede voorbereiding en een succesvol eerste sollicitatiegesprek.

Checklist om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek:

TIP 1: RAAKVLAKKEN

Je gaat straks het eerste gesprek aan met één of meerdere gesprekspartners. Het is daarom goed om je te verdiepen in deze gesprekspartner(s) voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat, zodat je weet wie er precies aan de andere kant van de tafel zit. Neem alvast een kijkje op zijn/haar LinkedIn profiel om deze persoon alvast een beetje te leren kennen. Probeer erachter te komen of jullie gemeenschappelijke interesses en raakvlakken hebben waar jullie in het gesprek over kunnen praten (erg belangrijk; namen onthouden!). Als je in het gesprek subtiel iemands naam gebruikt, kun je sympathie opwekken. Op deze manier ben je goed voorbereid om je sollicitatie in te gaan, en kan je het ijs breken met een gemeend compliment.

TIP 2: EERSTE INDRUK

Een eerste indruk maak je maar één keer, dus zorg voor een goede eerste indruk bij een sollicitatiegesprek. Een casual outfit en de deur openhouden kan hierbij helpen. De eerste minuten zijn bepalend voor de beeldvorming van de gesprekspartner(s). Daarom is het van groot belang dat deze indruk tijdens het gesprek positief is. Maar hoe doe je dit? Een aantal tips: goed luisteren, zorg dat je op tijd bent (houd rekening met eventuele vertragingen), zit rechtop, goed oogcontact en er verzorgd uitzien. Ga niet achterover gezakt zitten of met je hoofd op je hand leunen. Dat komt ongeïnteresseerd over. In plaats daarvan kan je beter een actieve houding aannemen tijdens het gesprek. En last but not least: vergeet niet te lachen! Met een leuke glimlach sta jij 1-0 voor. Hopelijk heb jij zo een streepje voor op de andere kandidaten.

TIP 3: ELEVATOR PITCH

Wanneer er tijdens een sollicitatiegesprek wordt gevraagd om iets over jezelf te vertellen is het goed om een kort maar krachtige presentatie over jezelf te geven. Laat in het gesprek zien dat je bereid bent om hard te werken. In circa 60 seconden kan jij laten zien wie jij als persoon bent en wat jouw toegevoegde waarde is. Vertel in deze pitch wie je bent, wat je te bieden hebt en wat je zoekt in een baan/opdrachtgever. Zorg dus dat je pitch inhoudelijk goed is en laat zien dat je bepaalde kennis in huis hebt. Hiermee kan je indruk maken op jou gesprekspartner.

TIP 4: VERDIEPEN

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep je daarom in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Wat zijn de werkzaamheden binnen het bedrijf? Wat is de missie en visie waar ze voor staan? En hoe is dit bij vergelijkbare bedrijven? Ga ook goed na wat er op je cv staat en in hoeverre dit aansluit bij het bedrijf waar je op gesprek gaat. Kijk of je huidige functie aansluit op de functie waarop je solliciteert, en bedenk waarom jij goed bij de functie eisen aansluit. Daarnaast verdiep je je voor het sollicitatiegesprek in de vacature, maak je voor jezelf een analyse van je sterke en zwakke punten met betrekking tot de vacature en schets je wat voor jou de ideale werkomgeving zou zijn. Als je goed voorbereid bent heb je dit op een rijtje gezet en kan je hier in het gesprek uitgebreid over vertellen.

TIP 5: VOORBEELDEN

Bedenk van tevoren concrete voorbeelden bij je kwaliteiten aan de hand van de STARR-methode. Door de Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie uit te leggen tijdens het gesprek, komen jouw kwaliteiten en sterke punten nóg krachtiger over. Zo ben je extra goed voorbereid op het sollicitatiegesprek. Goed voorbereiden van tevoren staat netjes en je wekt er sympathie mee bij je potentiële werkgever. Bedenk ook goed van tevoren wat je mist bij je vorige werkgever(s), wat je in een volgende baan wel hoopt te vinden.

10 tips voor een goed en succesvol sollicitatiegesprek

TIP 6: JEZELF BLIJVEN

Doe jezelf niet voor zoals jij denkt dat het bedrijf jou graag ziet. Blijf in de sollicitatie dus dicht bij jezelf en laat je eigen persoonlijkheid zien in het gesprek. Het bedrijf heeft jou uitgenodigd om te zien wie jij bent en welke kwaliteiten je hebt, dus wees niet bang om dit te laten zien. Elk mens heeft goede en slechte eigenschappen, dat jij helemaal perfect bent verwacht niemand.

Het is goed om te laten zien dat bij het krijgen van kritische feedback je hier sympathiek mee om kan gaan. Doordat er verschillende soorten sollicitatiegesprekken zijn, weet je niet altijd wat je kan verwachten. Bereid je daar goed op voor wanneer je op gesprek gaat. Wat voor gesprek het ook gaat zijn, blijf altijd jezelf.

TIP 7: EERLIJKHEID

Wees eerlijk in je antwoorden en geef een transparante indruk tijdens het sollicitatiegesprek. Probeer hierbij wel genuanceerd en positief te blijven. Let erop dat je LinkedIn profiel overeen komt met je cv waarmee je naar het sollicitatiegesprek gaat.

TIP 8: LUISTEREN

Probeer goed te luisteren tijdens het sollicitatiegesprek, maar stel ook gerichte vragen. Laat je gesprekspartner rustig uitpraten. Je kan laten merken dat je luistert door af en toe onderwerpen te herhalen die genoemd zijn. Zo geef je jezelf ook de tijd om na te denken over een passend antwoord. Wanneer er onderwerpen of situaties onduidelijk zijn in het sollicitatiegesprek is het goed om dit aan te geven. Zo laat je zien dat je de sollicitatie serieus neemt.

TIP 9: ANTWOORDEN

Bedenk welke vragen er gesteld kunnen worden tijdens het sollicitatiegesprek en wat jouw antwoord hierop zou zijn. Het is goed om over deze gedetailleerde antwoorden na te denken, zodat je kort maar krachtige antwoorden kunt geven. Denk van tevoren dus goed na over concrete voorbeelden en laat irrelevante informatie weg. Voorbeelden van vragen zijn bijvoorbeeld waar jij je nog in wilt ontwikkelen, wat je deed in je vorige baan, hoe je huidige werkgever bevalt, wat je zoekt in een nieuwe baan en waarom je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Bereid je ook voor op lastige vragen in het sollicitatiegesprek, zoals het benoemen van je zwakke punten of slechte eigenschappen.

TIP 10: VRAGEN

Bereid verschillende vragen voor die je graag aan de gesprekspartner(s) in het sollicitatiegesprek zou willen vragen. Wat wil je nog graag weten over de functie en het bedrijf? Door aan het einde van het sollicitatiegesprek vragen te stellen laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Daarnaast kom je nog meer te weten over de werkgever, waardoor je beter kunt bepalen of het bedrijf goed bij je past. Het is prettig als je voor je sollicitatie antwoord kunt vinden op deze vragen, maar je kunt ook zeker vragen stellen voor verduidelijking tijdens je gesprek.

Praktische vragen komen meestal in het tweede sollicitatiegesprek aan bod, bijvoorbeeld de datum waarop je zou beginnen en wat het salaris bij de functie is. Tevens is het goed om te vragen wanneer je terugkoppeling kan verwachten en hoe het verdere sollicitatieproces eruit komt te zien zoals eventueel een tweede sollicitatiegesprek.

We helpen jou graag met de voorbereiding van je sollicitatiegesprek

Met deze 10 tips sla jij de spijker op z’n kop en ben jij klaar om écht indruk te maken bij jouw sollicitatie. Succes! Hopelijk ben jij de geschikte kandidaat of ben je door naar het volgende sollicitatiegesprek! Er zijn verschillende soorten sollicitatiegesprekken, dus zorg dat je hier goed op bent voorbereid. In het tweede sollicitatiegesprek ga je hopelijk de kans krijgen om nóg meer over jezelf te vertellen en te laten zien waarom je hier zo graag wil solliciteren. Hopelijk sluiten jullie dit gesprek vervolgens af met 'harte gefeliciteerd'!

Meer info over tips sollicitatiegesprek

Heb je na het lezen van deze tips nog twijfel of je helemaal klaar bent voor het eerste sollicitatiegesprek? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over deze tips hoe jij dit tijdens een sollicitatiegesprek kan toepassen.

Contactformulier

Laten we snel kennismaken.

Of je nu uitdagend werk óf de juiste mensen zoekt, het begint met kennismaken. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.