Ryan: "Het is in Revit vooral de kunst om slim te werken"
InterviewJe hebt een bachelor in de richting van architectuur in de pocket. Maar dan? Kies je ervoor om meteen door te gaan met het volgen van een master? Of ga je je op de arbeidsmarkt begeven? Ryan Daun koos voor het laatste.
Zijn voorliefde voor architectuur heeft hem gebracht richting de bouwkunde. Na het afronden van zijn bachelor werd de ambitie van Ryan steeds duidelijker: hij wil zich binnen de architectuur verder gaan ontwikkelen. Tijdens zijn stage bij Dam & Partners Architecten heeft hij al even het vak mogen proeven; als technisch tekenaar heeft hij hier een half jaar gewerkt. Hij besloot dan ook te zoeken naar een bureau waar hij zich verder kon ontwikkelen tot vaardig Revit modelleur.
Blij met mijn keuze voor architectuur
Sinds eind november is Ryan werkzaam als bouwkundig tekenaar/BIM modelleur bij de Architekten Cie in Amsterdam-Noord. Met veel plezier kijkt hij terug op het volgen van de bachelor Built Environment (Architectuur) op de Hogeschool van Amsterdam: “In het eerste jaar heb ik nog getwijfeld om voor stedenbouw te gaan, maar uiteindelijk ben ik toch blij met mijn keuze voor architectuur. Architectuur gaat namelijk tot een iets dieper niveau; je ziet het meer terug en je hebt meer invloed op het uiteindelijk ontwerp. Je kan er dus meer invloed op uitoefenen. Dat is wat het zo leuk maakt!”
Ryan wist al van jongs af aan dat hij iets met architectuur wilde gaan doen: “Het idee dat je met een schets begint, en uiteindelijk door het hele proces te doorlopen je een daadwerkelijk tastbaar gebouw voor je hebt. Dat maakt mij enthousiast! Van iets heel simpels iets tastbaars maken waar dan uiteindelijk ook in gewoond kan worden en waar je andere mensen blij mee kan maken. Dat is waar je het voor doet. Mijn ambitie is dan ook om uiteindelijk als architect door te groeien! Hier zal ik eerst de architectuur master voor moeten volgen.”
Beter en anders naar gebouwen kijken
“Het is ook leuk om te merken dat ik vanaf het begin van mijn studie een steeds grotere fascinatie voor gebouwen en ontwerpen heb gekregen. Door de jaren heen is je kennis over architectuur steeds meer gegroeid, waardoor je beter en anders naar gebouwen kijkt. Je kijkt nu bijvoorbeeld veel meer naar de afwerking en dus de detaillering van een gebouw.”
Ryan leert veel in de rol van bouwkundig tekenaar bij de Cie: “Binnen Revit doe je eigenlijk van alles. Van schedules tot data halen uit projecten voor opdrachtgevers, en van het detailleren van de gevel tot het technisch gedeelte van Revit (het modelleren). Het is dus enorm divers! Ik ben blij dat ik als bouwkundig tekenaar veel ervaring kan op doen, wat in een volgende carrièrestap goed van pas gaat komen.” Tijdens zijn studie werd er zeker aandacht besteed aan tekenprogramma als AutoCad, Revit en SketchUp. Vaak leerde je de basics van het programma, en moest je zelf de diepgang opzoeken.
Een schets van de werkdag
Nadat Ryan een post over zijn afstudeerproject op LinkedIn had geplaatst, kreeg hij al snel een bericht van businessmanager Roel Hesselberth: “Na het afstuderen besloot ik om niet aansluitend een master te gaan doen, dat leek me iets te dicht op elkaar. Toen Roel mij benaderde a.d.h.v. mijn LinkedIn post heb ik een aantal dagen later een kennismakingsgesprek bij ELLBRU gehad. Na een leuk gesprek ben ik bij de Cie voorgesteld. Al snel merkte we beide dat er een match was, en besloot ik om voor de Cie te gaan. Tot op de dag van vandaag ben ik erg blij met deze beslissing!”
Het werkende leven bevalt Ryan goed. Wel is hij enorm blij dat hij weer wat meer op kantoor kan werken! “Ik heb bijna vanaf het begin van mijn contract volledig thuisgewerkt, waardoor ik mijn collega’s relatief weinig heb gezien. Daarom ben ik erg blij dat ik na bijna 11 maanden thuiswerken weer wat meer op kantoor mag werken! Gelukkig heb ik thuis een fijne werkplek met een groot extra beeldscherm en een iPad ernaast, waar ik op kan werken en details op kan openen. Dat maakte het thuiswerken wel gemoedelijker.”
Maar hoe ziet de werkdag van een bouwkundig tekenaar bij een architectenbureau er precies uit? “In mijn functie focus ik mij volledig op één project. Wanneer dit is afgerond start ik met een nieuw project. Het project waar ik momenteel aan werk is het ontwerpen van de eerste woontoren in de Amsterdamse Sluisbuurt. Deze woontoren is honderd meter hoog. In totaal zal het straks over 289 middenhuurwoningen beschikken, en komt er 900 vierkante meter beschikbaar voor commerciële en maatschappelijke doeleinden. Leerzaam om dit project van SO-fase tot TO-fase mee te maken! In de laatste fase was het mijn taak om alle specifieke details uit te werken. Wanneer ik straks aan een nieuw project ga werken zal ik weer met andere collega’s gaan samenwerken. Hierdoor leer ik steeds meer collega’s binnen de organisatie kennen. Erg leuk!”
Oefening baart kunst
Uiteindelijk komen de werkzaamheden per project redelijk overeen: je verwerkt en bewerkt de ontwerpgegevens van een bouwproject in een BIM-model (Revit), waarbij je o.a. de detailleringen gaat uitwerken en invoeren. Om te komen tot één samengesteld BIM-model, voeg je de benodigde informatie van onderaannemers toe zoals coderingen, planning en specificaties. Volgens Ryan is het in Revit vooral de kunst om slim te werken. “Het is een kwestie van veel doen en proberen. Uiteindelijk kom je er dan echt wel aan uit. Oefening baart kunst heb ik gemerkt! Fouten maken hoort er ook zeker bij. Uiteindelijk leer je daar het meeste van!”
Werken bij de Cie doet Ryan zeker met plezier: “Het maakt mij enthousiast dat ik iedere dag veel nieuwe dingen leer op het gebied van architectuur, en dat ik veel mensen uit het vakgebied leer kennen. Een groot netwerk kan later zeker goed van pas komen. Er hangt binnen het bedrijf een goede sfeer en er werken veel leuke en relatief jonge mensen. Ook werken er veel internationale collega’s, waardoor je met veel verschillende nationaliteiten samenwerkt. Het is goed om te zien dat de Cie blijft groeien en er iedere keer weer mooie nieuwe projecten binnen komen. Ook is het fijn dat ze in de gehele corona periode toch geprobeerd hebben dingen te organiseren voor collega’s, bijvoorbeeld in de vorm van lezing over een indrukwekkend project binnen de Cie. Toch kijken we er allemaal echt naar uit om weer de live evenementen mee te maken met elkaar!”
In deze functie leert Ryan wat haalbaar is binnen de bouw ten opzichte van de projecten die hij op school deed. “Tijdens het afstuderen vond ik het erg leuk om vaker na te denken hoe mensen omgaan met bijvoorbeeld een ruimte die je in een gebouw gebruikt. Want ergens een collectieve ruimte maken betekent niet dat hij daadwerkelijk zo wordt gebruikt. Het is bijvoorbeeld erg afhankelijk van hoe je zo’n ruimte inricht, dus hoe je de gebruiker beïnvloed. Daar wil ik nog veel over leren! Het is fijn dat ik mijn architectonische kennis hier kan laten groeien en dat ik steeds beter weet hoe je kan detailleren. Stapje voor stapje kom ik steeds dichter bij mijn grote architecten droom.”
Enthousiast geworden om ook als bouwkundig tekenaar via ELLBRU aan de slag te gaan? Neem contact met ons op.
Contactformulier
Laten we snel kennismaken.
Of je nu uitdagend werk óf de juiste mensen zoekt, het begint met kennismaken. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.