Modulaire woning: de realisatie van een toekomstbestendig gebouw
KennisEen groot tekort aan (starters)woningen in Nederland. Een issue wat al jarenlang speelt en wat voorlopig nog niet is opgelost. Bouwkosten zijn hoog, er worden te weinig bouwvergunningen verleend en het bouwen van nieuwe woningen duurt meestal meerdere jaren. Hier moet duidelijk verandering in komen. Het bouwen van huizen zal en moet sneller gaan én goedkoper worden. Wij nemen je mee in één van deze oplossingen: modulair bouwen.
Wat is een modulaire woning?
Een modulaire woning wordt gebouwd via de modulaire bouwmethode. Zo'n woning bestaat uit in de fabriek geproduceerde en geassembleerde units, die modules worden genoemd. Deze bouwmethode wordt gebruikt om zowel gebouwen, kantoren als ziekenhuizen veel sneller (tot 50%) en efficiënter te produceren, vergeleken met de traditionele bouwmethodes. De productie vindt dus niet plaats op de bouwplaats, maar vooraf onder ideale omstandigheden in de fabriek.
Modules
Modulair bouwen kan je omschrijven als een bouwtechniek waarbij modules worden gekoppeld of gestapeld om een gebouw te produceren. Deze modules worden geproduceerd in een fabriek, en zijn gebruiksklaar (worden met behulp van een hijskraan op de gewenste locatie geplaatst) en flexibel (je kan gemakkelijk modules toevoegen/verwijderen om een gebouw naar wens aan te passen). Vervolgens moeten deze modules alleen nog worden geïnstalleerd en worden aangesloten op elkaar.
Wanneer je woonwensen in de toekomst dus eventueel veranderen, kan je bij modulaire huizen uitbreiden met één module of zelfs meerdere modules. De indeling bij modulaire woningen wordt op een bepaalde manier ontworpen dat er altijd de mogelijkheid is om andere modules toe te voegen.
Een stap verder dan prefab bouw
Modulair bouwen gaat weer een stap verder dan prefab bouwen. Bij geprefabriceerde woningen worden namelijk alleen de losse elementen, zoals gevelplaten of betonvloeren, in de fabriek geproduceerd. Echter gaat het bij modulair bouwen om complete modules die samen één gebouw vormen.
Wat is het verschil tussen traditionele bouw en modulaire bouw?
Bij traditionele bouw vindt het gehele productieproces plaats op de bouwlocatie. Langzaam wordt het gehele huis op locatie opgebouwd, een bouwmethode die bij ons allen bekend is. Dit gaat er bij modulaire bouw anders aan toe; daar wordt een groot deel van de woning in de fabriek geproduceerd. Dit brengt grote voordelen met zich mee:
Het is een veel snellere manier van bouwen. Zo heeft de constructie geen droogtijd nodig zoals bij traditionele bouwtechnieken en is de bouwtijd veel korter. Voordat je het weet staat de modulaire aanbouw afgewerkt en klaar op jouw grond.
Het bouwpersoneel werkt onder gecontroleerde omstandigheden en volgens een gestandaardiseerd proces. Dit betekent dat er volledige controle is over alle aanvoerlijnen en het volledige productieproces.
Modulair bouwen biedt volledige flexibiliteit, aangezien modules in bijna elke afmeting en met elke gewenste indeling geleverd kunnen worden. Ook zijn de modules demontabel en kan men de module(s) eenvoudig verplaatsen of verwijderen.
Externe factoren, zoals de wind en het weer, hebben weinig tot geen invloed op het bouwproces.
Modulair bouwen is een duurzame manier van bouwen. Door duurzaam en circulair bouwmateriaal te gebruiken en op de levensduur en kwaliteit van materialen te letten, zorg je ervoor dat modulaire bouw zo duurzaam mogelijk is.
Het niveau van de afwerking ligt hoger dan bij de traditionele manier van bouwen. De vele afwerkingsmogelijkheden zorgen ervoor dat de manier van afwerking naar een hoger niveau wordt getild.
Wat kost een modulair gebouw of woning?
De prijs om een modulair gebouw of woning te realiseren hangt van vele verschillende factoren af:
De aantal vierkante meters van het gebouw/woning
Welke isolatie en constructie er is gekozen
De transport afstand die afgelegd moet worden
Hoeveel wanden er geplaatst gaan worden
Welke vloer er wordt gekozen
Of er materialen kunnen worden hergebruikt
Hoe uitgebreid de wensen zijn van de klant
En ga zo maar door...
Ook is bepalend welke materialen je gebruikt. Zo is het bouwen van houten huizen met een houtskeletbouw een hoogwaardige bouwmethode, waarmee je relatief snel een zeer duurzaam en betaalbare woning kunt creëren.
Wanneer je veel materialen kan hergebruiken zorg je ervoor dat verschillende onderdelen van modulaire gebouwen milieuvriendelijk gerealiseerd zijn. Hierdoor hoef je grote delen van de bouwmaterialen niet als nieuw aan te schaffen.
Wat is de kwaliteit van modulaire gebouwen?
Bij het bouwen van modulaire gebouwen wordt er, net als bij traditionele bouw, van dezelfde hoogwaardige materialen gebruik gemaakt. Hierdoor wordt er ook met deze manier van bouwen aan de wensen en eisen van klanten voldaan.
Je kunt met modulair bouwen een gebouw helemaal laten ontwerpen naar jouw eigen stijl en smaak. Of je nu een kantoor, een bestaand huis of een bijgebouw wil uitbreiden, met modulair bouwen is er een hoop mogelijk!
Wat is de toekomst van modulair bouwen?
Duurzaamheid en circulariteit zal in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen bij modulair bouwen. Zo zullen de meeste bedrijven steeds beter inzichtelijk maken wat de milieu-impact is bij het gebruik van bepaalde producten die in het bouwproject worden gebruikt.
Naar verwachting wordt er in de toekomst steeds meer gebruikt gemaakt van modulaire bouw, aangezien er vele voordelen zijn bij deze manier van bouwen. De capaciteit om modulair te bouwen wordt dan ook flink uitgebreid. Zo investeren diverse grote spelers zoals Van Wijnen & VORM hier in.
Qua uitstraling is het moeilijk uit elkaar te houden met de traditionele manier van bouwen, terwijl het twee hele verschillende manieren van bouwmethodes zijn. Samen bouwen wij de woningen van de toekomst!
Ga met ons in gesprek
Ben jij op zoek naar een baan waarin jij kunt bijdragen aan modulaire woningen? En wil je weten bij welke opdrachtgevers jij aan de slag kunt met modulair bouwen? Neem contact met ons op.
Contactformulier
Laten we snel kennismaken.
Of je nu uitdagend werk óf de juiste mensen zoekt, het begint met kennismaken. Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op.